Българска библиотечна секция е открита в Брюксел

Home » event » Българска библиотечна секция е открита в Брюксел

През пролетта на 2019 г., точно на 24 май, в Брюксел бе открита българска библиотечна секция. 

Столицата на Белгия е разделена на 19 общини и всяка община разполага със свои библиотеки. В една от библиотеките в община Скаарбек се намира и  българска колекция. 

Българските заглавия са около 200, като намеренията на библиотеката са всяка година да разширява тази секция и през следващата година тя да достигне 300 книги. Тук може да се заеме художествена литература, както от класически автори така и нови български и преводни творби,  нехудожествена литература, дивидита с български филми. Специално внимание е отделено на детската и учебната литература.

Тази библиотека е модерно пространство за учене, интелектуално обогатяване и за срещи с книгата и разполага с повече от 50 000 материали. Детската секция е изключително богата и постоянно се обновява, а много от посетителите на  библиотеката са деца. Те могат да четат книги на нидерландски, френски, английски, испански, а от скоро и на български.

Защо точно в Скарбек е открита българска секция? Много българи живеят в тази община, а всички българи в Брюксел сформират деветата по големина чуждестранна общност. За да подкрепи нашите сънародници и запазването на родната култура и език, общината в Скаарбек финансира откриването на българска секция в библиотеката. 

Библиотеката провежда занимания за възрастни и деца, кани училища, организира срещи и курсове. От септември месец българските деца и техните родители се събират всяка втора неделя в общинската библиотека в рамките на инициатива „Български народни приказки – четем и разказваме“, за да разказват и драматизират български народни приказки. Работи се и за  подготовка да афиш от българоезични литературни събития и срещи през следващите месеци.

Публикувано на 27 декември 2019 в СКИФ