„Архив на изгубените деца“ на Валерия Луисели

Home » book review » „Архив на изгубените деца“ на Валерия Луисели

Децата изгубили правото си на детство

„Десетки хиляди деца се стичат към Съединените щати от хаотичните централноамерикански държави“. Така пресата описва пристигналите през 2013 и 2014 година в САЩ около осемдесет хиляди непълнолетните бежанци от Гватемала, Ел Салвадор и Хондурас. Романът „Архив на изгубените деца“ на мексиканско-американската писателка Валерия Луисели описва тези събития и съдбата на децата бежанци. „Тези деца пътуват сами, с влакове и пеша. Пътуват без бащите си, без майките си; без куфари, без паспорти. Дори без карти. Трябва да прекосят граници, реки, пустини, ужаси.“ Книгата е вдъхновена от срещата на Луисели с мигранти в САЩ, докато тя работи доброволно като преводач за тези деца.

Романът започва като дневник на пътуващата през американските щати авторка. Нейното семейство се състои от „таткото документалист и майката документатор“ и от двете им деца, момче на 10 и момиче на пет. Те тръгват от Ню Йорк на югозапад към мексиканската граница, за да документират „жуженето на обикновения живот“, но и да направят „звуково документиране на кризата на южната граница“. Като друг мотив, за да предприемат това пътуване, бащата изтъква интереса им към „вождовете Кочис, Джеронимо и племето чирикауа, защото те са били последните водачи на апачите – морални, политически, военни, – на последните свободни хора от Американския континент.“

Постепенно проблем на пътуващото семейство стават непридружените деца мигранти от Централна Америка, които бягат от родните си страни, за да търсят убежище в САЩ, пътувайки през Мексико на покривите на товарни влакове, известни като Бестия или звярът – влакове символизиращи надеждата да се спасят на север.

В сюжета на романа се вплитат есеистични отклонение, свидетелства и политически коментари за кризата на границата, за съдбата на децата бежанци и отношението към тях в Щатите. Както и в другите творби на Луисели този текст е изпълнен с литературни препратки към  познати романи. Маршрутът, по който пътува семейството напомня пътуването от класики на американската литература и не случайно многократно авторката споменаваните „По пътя” на Джак Керуак и „Пътят“ на Кормак Маккарти. Позовава се и на „Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг, защото „не е някакъв захаросан портрет на детството“ и защото я интересува темата за „изгубените деца“.